Dikiş Tüyoları

Hangi Makineler Hangi Kumaşları Diker?

 Sevgili Kumaş Fırsatı okuyucuları, başlıktan da anlaşılacağı üzere kumaşın türlerine göre dikiş makinesi iğneleri nelerdir? Sorusuna yazımızda, sizlere detaylı açıklamalarda bulunacağımızı aynı zamanda dikiş makinelerinde kaliteli ürünler ortaya çıkarmamızda bize yardımcı olan Singer markası dikiş makinesini tercih ettiğimizi; bu makinenin sağlamış olduğu bazı özellikleri sizlere ayrıntılı bir şekilde açıklamış olalım. İyi okumalar…

Singer dikiş makinesi markasının kumaşın çeşitlerine göre iğneleri ayırmış hangi kumaşın hangi iğneyle dikileceğini açıklamıştır. Alt başlıklar halinde açıklayacağımız bu detaylara geçmeden önce kumaşın tasarımdaki yeri ve önemi yazımı okuyabilir kumaşın tasarım aşamasında hangi süreçlerden geçtiğini tasarımdaki yerini ve önemi detaylıca öğrenmiş olabilirsiniz.

Singer Makinelerin Kumaşın Türüne Göre Kullandığı Makine İğnelerini Sıralayacak Olursak:

Jarse İğnesi

Bu iğne çeşidi dikiş makineleri için oldukça önemlidir. Kumaşları en rahat jarse iğnesidir diyebiliriz. Penyeler, jarseler, kanvas, buziler gibi pek çok esneyen kumaşları en rahat jarse iğnesi ile dikildiği unutulmamalıdır. Diğer kumaş iğneleri ile dikiş makinesinde kumaşlarınızı dikmeye çalıştığınızda uğraşsanız da istediğiniz gibi olmaz ve kumaşınız yırtılabilir dikmekte zorluk çekebilirsiniz. Singer dikiş iğnesi paketinizin üzerinde 2045 yazıyorsa bu jarse serisidir. Jarse serisi dememizdeki nedeni açıklamak gerekirse; jarsenin tek bir numarasının olmamasıdır. 9-11-14 gibi üç çeşit kalınlıkta iğnesinin olmasıdır. Bu iğne çeşitlerini dikeceğimiz esnek kumaşın kalınlığına göre belirlemek sonrasında dikime geçmek gerekir.

Kumaşın kalınlığına göre dikiş iğnesi seçilmelidir. Seçilen jarse dikiş iğnesi yanlış seçildiğinde dikişte kasma, bozulma, büzülme, esnemeye veya gevşek dikme gibi sorunlar çıkabilmektedir. Dikiş makinesinde bir sıkıntı olmamasına rağmen yanlış dikiş iğnesi seçimi sonrasında makinenin bozulduğunu bile düşünebilirsiniz. Doğru kumaş iğne seçimi ve dikiş makinesi ile istediğiniz kumaşı istediğiniz gibi dikebilir uzun süreli kullanabilirsiniz.

İğne Numarasına Göre Kumaş Çeşitleri

Jarse kumaşının 2045 serisinin 9-11-14 sayıları ile adlandırıldığından bahsetmiştik. Detaylı bir şekilde açıklayacak olursak jarse dikiş iğnesinin 9 numaralı iğnesi 2045/9 gibi bir ambalajda belirtilir.  İnce kumaşların dikiminde kullanılan dikiş iğnesi çeşididir. Bu numaraya kullanılacak en bilindik kumaş çeşidi ise şifon kumaştır.

Jarse kumaşın bir diğer numarası 2045/11 gibi bir ambalajda belirtilir.  Orta kalınlıkta dikiş iğnesi olan bu iğneyi orta kalınlıktaki krepten, gabardine gibi dökümlü bir elbisede ya da mevsimlik pantolonlarınızın dikiminde kullanabilirsiniz.

Son olarak jarse kumaşın diğer numarası olan 2045/14 dikiş iğnesi kumaşı kalın kumaş çeşitlerinin dikiminde kullanır. Esnek kot veya dalgıç kumaşların kullanımında en kalın numaralı olan bu jarse dikiş iğnesi kullanılır.

Dikiş İğnesi

Dikiş iğnesi esnek olmayan kalın dar tok kumaşlarda ve nakışlarda kullanılan iğne çeşididir. Dikiş iğnesinin serisine 2020 denir. 9-11-14-16-18 numaralı çeşitleri vardır.

İğne Numarasına Göre Dikiş Çeşitleri

9 numara denildiğinde 2020/9 ambalajında belirtir. En ince olan kumaşları ve nakışları diker. Şifon, ipek gibi hassas kumaşlar 9 numara ile dikilmelidir. Aksi halde kalın iğnelerle dikildiğinde kumaşınız istediğiniz gibi olmaz şekli ve görüntüsünde bozulmalar meydana gelebilir. Riske atmamanızı öneririz.

11 numara denildiğinde 2020/11 ambalajında belirtir. Krep, poplin, viskon gibi ince dökümlü kumaşlarda kullanılır. Ne çok ince nede çok kalın kumaşların dikiminde kullanılır. Farklı iğne çeşidi ile saydığımız bu kumaş çeşitlerini dikmeyiniz aksi takdirde kumaşınız yine istediğiniz sonuçları sizlere vermeyebilir ve zarar görebilir.

14 numara denildiğinde 2020/14 ambalajında belirtir. Gabardin gibi tok kumaşlarda dikiş iğne numarasını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Pantolon, etek, pardesü gibi kalın ve tok kumaşların dikiminde bu dikiş iğnesi numarasını rahatlıkla kullanabilirsiniz.

16 numara denildiğinde 2020/16 ambalajında belirtir. Kalın kumaşların dikiminde kullanılır. Keçe, kaşe gibi manto, kaban dikerken kullanabileceğiniz kumaşın kalınlığına uygun bu iğne çeşidi ile kıyafetlerinizi dikebilirsiniz. Doğru dikiş iğnesi, makine ve dikimi ile kıyafetlerinizi uzun süreli kullanabilirsiniz.

18 numara denildiğinde 2020/18 ambalajında belirtir. Çok kalın kumaşların dikiminde kullanılan dikiş iğnesidir. Çadır kumaşı gibi sert kumaşların dikiminde kullanılır. Hatta bu kumaşların dikiminde birkaç kat daha dikilebilecek kısımlar olabilmektedir. Kalın fon perdelerinde kullanılan 18 numaralı dikiş iğnesini rahatlıkla ve kolaylıkla kumaşları dikebilirsiniz.

Kot İğnesi

İsminde de anlaşılabileceği üzere kot dikimlerinde kullanılan dikiş iğnesidir. Kot iğnesinin serisi 2026dır. Elinizde bulunan dikiş iğnenizi kot dikiminde kullanırsanız istediğiniz sonuçları vermez. Özellikle kot kumaşında kot iğnesinin 14-16 numaralı iğnelerini alarak dikim yaparak istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. İki numarası olan kot iğnesinin 14 numaralı olanı ince kot kumaşların dikiminde, 16 numaralı olanı ise kalın kot kumaş dikimlerinde kullanabilirsiniz.

Overlok İğnesi

2022 serisi olarak geçen overlok iğnesi 11 ve 14 numaralı iğneleri ile ikiye ayrılıyor. 11 numaralı olan iğnenin diktiği kumaşlar şifon veya ince dökümlü krep kumaşlarıdır. 14 numaralı iğne ise kalın gabardine veya örgü kumaşların dikiminde kullanılmaktadır. Bu tür kalın veya incelikteki kumaşların dikiminde bu iki farklı numaralı overlok iğnesini ile dikmenizi öneririz.

Çift İğne

Çift iğnenin serisi singer dikiş makinesinin serilerinin sonuncusu olarak açıklayalım. Çift iğnenin serisi 2025tir. Çeşitleri ise 2mm veya 3mmdir. Seçeceğiniz aralığa göre istediğiniz iki iğne çeşidini kumaşlarınızda kullanabilirsiniz. Çift iğneyi tek adımda çift dikiş yapabileceğiniz gibi dekoratif amaçlı seçtiğiniz pike desenlerini de çift iğne ile dikebilirsiniz.

Sevgili Kumaş Fırsatı okuyucuları sizlerle bu yazımızda kumaş türlerine göre dikiş makinesi iğne çeşitlerini inceledik. Ayrıntılı bir şekilde bahsettiğimiz Singer dikiş makinesine uygun dikiş iğnelerinin birbirinden farklı numaralın hangi kumaşa uygun olduğunu açıkladık. Sizlere sunduğumu bu içerik dolu yazımızı sonlandırmadan önce kumasfirsati.com sitemizden inceleyeceğiniz kumaşların kalitesini, dikimini ve uzun süreli kullanımını vereceğiniz siparişlerinizde karşılayacağımıza güvenebilir, hizmetimizden kolaylıkla yararlanabilirsiniz. Bir başka yazımızda görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu