Kumaş Bilgileri

Kumaşın Tasarımdaki Yeri ve Önemi

Kumaş seçimleri tasarımın başarısında önemli rol oynamaktadır. Doğru seçilen bir kumaşla ileriki süreçlerde başarısına izleyeceği yol için en önemli etkenlerden biridir diyebiliriz. Siz sevgili kumaş fırsatları okuyucuları bu yazımızda kumaşın tasarımcı için öneminden ve bu süreçte nasıl bir yol izlenmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Kumaş kavramı modanın içerisinde yerini altı çizilerek bahsedilen bir detaydır diyebiliriz. Kaplayıcı koruyucu tekstil ürünleridir aynı zamanda kumaşın kullanımı sezonun trendlerine ve mevsiminin özelliklerine birçok çeşitte ve dokuda üretim sürecinden geçirilir. Kullanıcıların zevkleri ve düşüncelerine göre hayal edilerek üretilen kıyafetlerin kumaşları da desen, renk, doku ve birçok özellik gibi önemlidir. Kumaşların kullanım performansları, üretim sürecindeki verimliliği gibi özellikler kullanıcıların dikkatini çeken özellikleridir diyebiliriz.

Bir kumaş üzerinde tasarım yaparken kumaşın işlevi doğrultusunda kumaşa uygun tasarımlar yapmak ve bunu işleme dökmek oldukça önemlidir. Kumaşın kullanım alanlarına göre birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitleri anlamak, kumaşın yapılarını çözmek, ince ve detaylıca araştırarak bilmek gereklidir. Kumaşın önemini anlayabilmek için tasarım sürecinde titizlikle çalışmak, tasarımın kendisini ortaya çıkartacağını, kalitesini ve adını taşıyan ürünlerin kullanıcıları da aynı şekilde memnun edebilecektir. Tasarımın sadece fonksiyonelliğe ya da sadece estetiğe göre yapılan tasarımların doğru bir seçenek ve yol olmayacaktır.

Kumaşların kullanım alanlarına göre belirlenen özellikleri vardır. Sağlamlık, esneklik, ısı tutma, nem çekme, dökümlülük, çekmezlik gibi özellikleri dikkate alınmalıdır. Bu özelliklere göre tasarımlar kumaşlar üzerinden detaylıca düşünülmeli ve uygulama aşamasına geçilmelidir.

Temel malzemesi kumaş olan tasarımcıların farklı kumaş çeşitlerini, yapısal özelliklerini, kullanım performanslarını, pazar ve fiyat durumu hakkında da bilgi birikimine sahip olması gerekir. Bu süreçte önünde duran bu etkenler tasarımcının ürününü oluştururken kumaştan en iyi şekilde yararlanması önceliğidir. Tasarımcıların; hem dış faktörlerden etkilendiği hem de sanatsal ürünler oluşturmadan etkilendikleri söylenebilir. Kullanılan kumaştan yapılan ürünlerin sanatsal bir kimliğe bürünmesi için saydığımız bu etkenlerin çok iyi harmanlanmış olması gerekir. Tasarımcı; farkındalık ve duyarlılık bilinci yüksek, gören yüksek algılama yeteneği ile gördüklerini estetik değerlerle öğüterek soyutlayan ve tasaran kişiler olmalıdır ki ürünlerin ve tasarımcının başarısında tasarımları ilham kaynağı olmaya devam etsin.

Kumaş Tasarımını Etkileyen Faktörler

Kumaş tasarımında dikkat edilmesi gereken bazı başlıklar vardır. Sıralayacak olursak: Hedef malzeme, işlev, üretim teknolojisi, hedef kitle,  yaratıcılık ve sanat, ekonomiklik gibi sebepler görülmektedir. Dikkat edilmesi gereken bu başlıkların tasarımı üretirken öncelik olarak tutulması yaratıcılığı ve işlevi geliştirmeye odaklanır. Sıraladığımız başlıklar tasarımcının başarısındaki basamaklardır diyebiliriz.

Kumaşlar liflerin ya da ipliklerin çeşitli yöntemlerle birbirine bağlanmasıyla oluşturulan kaplayıcı, koruyucu tekstil ürünleridir.  Düzgün yüzey, incelik, esneklik, sağlamlık ve örtme gibi özellikleri bünyesinde barındıran kumaşları yaratıcı ve işlevsel bir şekilde üretime geçirmek tasarımcının görevidir.

Kumaş Çeşitleri

Dokuma Kumaş

İki ipliğin örgü denen ve belli bir sistemle birbirlerine dik bir açı ile bağlanmaları şeklinde oluşturulan kumaşlardır. Bu sebeple iki iplikli sistem de denmektedir. Bu mevcut olan iki iplik serisinin kumaşın boyu hizasında olanlara çözgü, kumaşın eni hizasında olanlara ise atkı iplikleri adları verilmektedir. Her mevsime göre kumaşlar üretilebilmektedir. Yüzey yapıları göre gözeneksiz, seyrek ve açık olabilir. Tülbent gibi hafif olabildikleri gibi ağır kumaşlarda olabilir. Kararlı yapıdadır. Esnek yapı yani likra neredeyse yok denebilecek kadar azdır.

Örme kumaş

Elastikiyet ve esneklik: Her yöne esnemeye uygun ve elastiktir, esnedikten sonra eski konumuna kolayca dönebilme özelliğine sahiptir. Nem çekme özelliği: Örme yüzeyler iplik bağlantılı yüzeylerden, dokumalardan ve kolon dokumalardan daha fazla nem çekerler. Yüzey yapısı açık, seyrek veya sıkı olabilir. Dokuma yüzeylere göre daha hafif olabilmektedir. Vücut hareketlerine kolayca uyum sağlar. Dokuma kumaşlarda bulunmayan, genişleyip daralan yapısı nedeniyle vücudu sarma özellikleri vardır.

Dokunmamış Kumaşlar

Dokunmamış kumaşlar, dokuma ve örme olmayan, özel kullanımlar için imal edilen ve kullanım süresine göre maliyeti çok düşük olan teknik tekstil ürünleridir. Sıvı çekici, sıvı itici, esnek, sağlam, yumuşak, gergin, yanmayı geciktirici, filtre edici, antibakteriyel özellikleri olabilir. Dokunmamış tekstillerde, ana hammadde elyaftır. Elyaf doğal veya sentetik olarak ikiye ayrılır. Kullanımda ise devamsız elyaf veya devamlı elyaf (filament) olarak kullanılabilir.

Sevgili kumaş fırsatı okuyucuları sizlerle bu yazımızda kumaşın tasarımdaki öneminden bahsettik. Kumaşın tasarımdaki yerinin sadece estetik açıdan göze çarpmadığını kalitesinin tasarımcının bilgi seviyesinde ve yaratıcılığına bağlı olduğuna değindik. Kumaş tasarımını etkileyen faktörlerin tasarımcıların dikkate alması gerektiğinden bahsettik. Son olarak ise kumaş çeşitlerini bilgilendirmek için kısaca bahsettiğimiz yazımızı sonlandırmadan önce internet sitemizden aklınıza takılan sorulara cevap bulabileceğiniz diğer içeriklerimize de bakmanızı öneririz. https://www.kumasfirsati.com/tr Sitemizden yapacağınız alışverişlerinizde kaliteli, güvenli ve kolayca alabileceğiniz ürünlerimizi hizmetinize sunmaktan keyif duyarız. Bir başka yazımızda görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu