Kumaş Bilgileri

Kumaşta Geri Dönüşüm Mümkün mü?

İnsanın varoluşundan bu yana atık oluşumunu da beraberinde gelmiştir. İhtiyaç olarak görülmeyen kullanmadığımız ürünler atık olarak tanımlanır. Çok çeşitli atık malzemelerin (Cam, kâğıt, alüminyum, plastik pil vb.) ve çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretilmesine geri dönüşüm denmektedir.  Atıkların geri dönüşümü sayesinde doğal kaynaklar korunmuş, enerji tasarrufu sağlanmış, atık miktarı da bu sayede azalarak geleceğe yatırım yapılır. Atık malzemelerin bizlerle birlikte hep var olacağı bilinmekle birlikte bunun bir çaresi olarak geri dönüşümün faydaları ile atıkları geri döndürebilmek de mümkündür. 

Günümüzde gelişen dünya ile birlikte tüketim hızı da artmış daha fazla harcama daha fazla atığa sebep olmuştur. Bunlardan birisi de tekstil alanında yaşanan tüketimin oluşturduğu atıklar olarak görülmektedir. Peki bu alanda geri dönüşüm mümkün mü? Hangi aşamalardan geçilerek atıklar geri dönüştürülebiliyor? Tekstil alanında geri dönüşüm nasıl sağlanmakta? Yazımızda sizlere bu soruların yanıtlarını açıklayalım.

 Sanayileşmeyle birlikte doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliğin ortaya çıkması gibi sorunların yanında insanların tüketim çılgınlığına ulaşması atık malzemelerin çokluğunu da artmıştır. Bu nedenlerden ortaya çıkan geri dönüşüm kavramı tekstil alanında da oldukça önemli hale gelmiştir. Tekstil atıkları; suni iplik fabrikalarından çıkan atıklarından oluşmaktadır. Bu atıkları geri dönüştürmeyi öncelik olarak gören kuruluşların çalışmaları devam etmektedir. Günümüzde geri dönüşüme ayrıcalık tanınmakta beraberinde geri dönüşümlü ürünlere olan rağbette de göze çarpmaktadır.

Tekstil Nasıl Geri Dönüştürülür?

Geri dönüşümün en önemli noktalarından birisi doğru yapılan sınıflandırmadır. Fabrikalar başta olmak üzere üreticilerden, tüketicilerden elde edilen atıkların kendi içinde kumaş rengi, cinsine göre belli bir sıraya konulur. Herhangi bir yanlışlık yapıldığında, geri dönüşümden elde edilen ürünlerde de farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Geri dönüşüm işleminden geçirilen her ürün yeni hali ile yeni alıcılarına satılır ve ülke ekonomisine de katkıda bulunmuş olunur.

Tekstil Atıkları

Tüketici kullanımlarından ve üretim yapan fabrikaların endüstrisi üretim süreçlerinden sonra ortaya çıkan maddeler, tekstil atıklarıdır. Bu atıklar: Suni iplik fabrikalarının çıkardığı atıklar, tekstil imalatlarının atıkları, tüketicilerden ortaya çıkan atıklar olarak bilinmektedir. Geri dönüşümü mümkün olan bu atıkları kullanıma tekrardan getirmek yorucu ve uzun bir süreç olsa da çevreye ve doğaya kazandırdığı faydaları unutulmamalıdır.

Kumaşta Geri Dönüşüm Nasıl Sağlanır?

Diğer geri dönüşüm alanlarının dışında kumaş geri dönüşümü daha risklidir. Uzun bir sürece dayanır bu süreçte de çok fazla emek verilir. Kumaşın hangi renk olduğu, kumaşta bulunan yabancı maddelerin oranı ve kalitesi geri dönüşüm sürecinde en önemli etkenlerdendir. Atık bir madde olan kumaş parçasını geri dönüştürmek kumaşın ne kadar fazla kimyasal maddeye uğradığıyla alakalıdır.  Geri dönüşüm ürünlerine emek veren çalışanların uzun süren çalışmaları sonucunda ortaya yeni ve kullanılabilir ürünlerinler çıkartılır. Bir kumaşın değeri ona harcanan zamanla alakalıdır. Kumaşın geri dönüşümü oldukça zordur. Harcanan zaman da uzun olunca değeri daha çok artar. Günümüzde kumaş fabrikalarının geri dönüşüm odaklı ürünlere yer vermesi ve rağbet görülmesi kumaşın geri dönüştürülebilir ürünlerden biri olmasına, gelecekte de farklı alanlarda sık sık karşılaşılacağının garantisini şimdiden sağlıyor diyebiliriz.

Bu yazımızda sizlerle birlikte kumaşın geri dönüşüm ürünü olduğundan bahsettik. Nasıl bir süreç işlenerek aynı kumaştan yeni ürünlerin ortaya çıkabildiğini yazımızda açıklamış olduk. Geri dönüşümün; bizler ve ileriki dönemlerde yaşanacak insanlara temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak adına önemli görülen bu süreçte kumaşın yerinden ve öneminden de bahsettik.  https://www.kumasfirsati.com/tr internet sitemizden yapacağınızı alışverişlerinizde kumaş seçimlerinizde geri dönüşüm farkındalığı kazanmış kumaşlarımıza yer vererek hizmetinize sunduğumuz, kaliteli ve geleceğe yatırım yapan ürünlerimize güvenli bir şekilde sahip olabilirsiniz. Bir başka yazımızda görüşmek üzere…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu