Sağlığa Faydalı Kumaşlar Hangileridir?

Merhabalar, bu yazımızda sizlerle sağlığa faydalı kumaşlar hangileridir? Sorusunun cevabını bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Bir çoğumuz satın aldığımız ürünün kumaşından daha çok modelini beğenmemiz ile satın alıyoruz. Peki giyim alışverişi yaparken sadece rengine ve modeline bakarak satın almak ne kadar sağlıklı? Bazı kumaşlar polyester gibi kanserojen maddeler taşıyan kumaşları bedenimizi kaplamasına izin vererek sağlığımızı riske mi atıyoruz? Kumaş çeşidi hakkında gerçekleri ve detayları öğrendikten sonra renk ve model önceliğini artık iç etikete bakarak kumaşını inceleyerek satın alıp giymeye karar vereceğinizi umuyoruz.
Hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri kumaşlardır. Kumaşların ilk anda aklımıza gelen kullanım alanları giysilerimiz, yaşadığımız mekanlardaki eşyaların döşemeleri, havlular, çarşaflar, perdelerimiz olarak sayılabilir. Neredeyse kumaşların kullanımı insanoğlu kadar eskiye dayanmaktadır. İnsanların ketenle kumaş kullanmaya başlaması daha sonra pamuk, yün ve ipek kullanımı artmaya başlamıştır.
Kullanım alanlarına baktığımızda kumaşların vücudumuza direk teması sonucunda eşyaların olduğunu görebiliriz. Bu nedenle kumaş seçerken sağlığımıza zararı dokunmayacak kumaşları seçmeye dikkat etmeliyiz. Böylece kumaştan kaynaklanabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçmeye özen göstermiş oluruz.
Kumaşların kendi doğal ürünlerden elde edilen ipliklerin dokunması ya da örülmesi ile elde edilmektedir. Sağlıklı kumaşın ne olduğunu kısaca tanımlamak gerekirse, cilde zarar verecek, tahriş oluşturacak, vücuda zararlı kimyasalları vermeyecek kumaş olarak tanımlamak mümkün olmaktadır. Sağlıklı kumaşların hammaddeleri de doğal maddelerdir. Yani vücudumuzla uyum gösteren kumaşlar sağlıklı kumaşlar olduğunu unutmamamız gerekmektedir.
Organik Olarak Üretilen Sağlıklı Kumaşların Özellikleri Nelerdir?
- Vücudun ısısını korumaya yardımcıdır.
- Kimyasal içermemesi nedeni ile astım hastalığı ve kanseri tetiklemez.
- UV ışığı nedeni ile renkte değişiklik olmaz.
- Çabuk kırışırlar ve ütülemekte biraz daha zordur.
- Terlemeye yol açmaz.
- Cildin nefes almasını sağlar.
- Alerji yapma potansiyelleri düşüktür.
Pamuklu Kumaşlar
Hepimizin de bildiği üzere ülkemizde de yetişen pamuk bitkisinin tohumundan elde edilen doğal liflerle üretilen kumaştır. Doğal kumaş türleri içinde en sağlıklı olan kumaş türünün pamuklu kumaş olduğu düşünülür. Bu nedenle bebek giysilerinde bile tercih edilir. Dört mevsim kumaşı olarak adlandırılmasına neden olacak şekilde ortam ısısına uyum sağlama yeteneği vardır. Gabardin, kadife, poplin ilk akla gelen türleridir. Pamuklu Kumaşların özellikleri saymakla bitmez doğal bir lif olan pamuklu kumaş hafif ve gevşek örülmüş ince kumaşlardır. Çok yönlü ve doğal rahatlığı olan pamuklu kumaş kadife gibi ağır ve tüylü kumaşlara benzemez. Bakımı kolay olan pamuklu kumaşlar kırışmazlar. Pamuk genellikle sentetik iplik karışımlı da olabilir.
Yün Kumaş
Soğuk havalar da en çok tercih edilen kumaşlardan biridir. Sıcaklığı koruma özelliği yüksek, yumuşak, dayanıklı bir kumaş türüdür. İnsanlar tarafından çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. Çoğunlukla koyun ve keçi tüyleri doğal ham maddesi olmuştur. Isıyı koruma etkisi vardır. Teri emdiği gibi sesi de emer bu nedenle sadece giysilerde değil farklı ortam kaplamalarında da kullanılır. Günlük hayatta halı, perde ve battaniyelerde de sık sık kullanılmaktadır. Yün kumaş türlerinden pazen, tüvit, polar örnek verilebilir.
Keten Kumaş
Hayatımız da çok önemli bir yere sahip olan keten hem giysiler hem de ev mobilyaları için döşeme amaçlı kullanılmaktadır. Alerji yapmaması nedeni ile hassas ciltler için çok önemlidir ve kullanılması uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilir. Üstelik temizliği oldukça kolaydır. Bu da bir diğer tercih sebebidir.
Keten kumaşın özellikleri nelerdir?
- Tüysüz ve pürüzsüz bir yapıda olan keten kumaş, çabuk kirlenmediği için çokça tercih edilmektedir.
- Pamuktan daha dayanıklı bir kumaş türüdür.
- Parlak bir yapısı olan keten kumaşın, esneklik seviyesi düşüktür.
- Vücudun hava almasına olanak sağladığı için, yaz mevsiminde daha çok tercih edilir.
İpek Kumaş
Geçmişten günümüze tarihsel süreçte insanlar tarafından çok eski zamanlardan beri kullanılan lüksü temsil eden parlak, yumuşak ve çok dayanıklı bir kumaş türüdür. Genellikle giysi ve döşemelerde kullanılmaktadır. Isı uyumu da mükemmeldir. Şifon, krep, tafta, saten verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır.
İpek Kumaşın Özellikleri Nelerdir?
- İpek doğal lif içeriğinden dolayı sağlıklı bir kumaş olarak bilinmektedir.
- İpek kumaşı parlak ve kaygan bir yapısı bulunmaktadır.
- Esnek, yumuşak ve dayanıklı bir kumaş çeşididir.
- İpek kumaş türünün bir diğer özelliği ise az kırışır ve doğru tekniklerle bakımı yapıldığında uzun süre kullanıma sahip olmaktadır.
Kaşmir Kumaş
Kaşmir keçisinin tüyünden elde edilen ticari değeri yüksek bir kumaştır. Kaşmir, Keşmir keçisinin tüylerinden elde edilen bir kumaştır. Kaşmir keçisinin tüyleri koruyucu bir lif tabakasına sahiptir. Tüylü post, genellikle kaşmir denilen, ince, yumuşak elyaftan oluşur. Bu elyafın çoğu, tüy dökümü mevsiminde elle toplanır veya taranır.
Kaşmir kumaş sağlıklı mı?
Kumaşların sağlıklı olabilmesinin en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Kaşmir kumaş yazın giyilir mi?
İpeksi bir dokuya sahip olan kaşmir kumaş parlak bir görüntüye sahiptir. Yumuşak dokulu olan bu kumaş tekstil sektörünün en değerli yünü olan kaşmirden üretilmektedir. Hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde kullanılan kaşmir kumaşı soğuk kış günlerinde daha fazla tercih edilmektedir.
Kenevir Kumaş
Kenevir kumaşı, Kenevir sativa bitkisinin saplarından elde edilen lifler kullanılarak yapılan bir tekstil türüdür. Bu bitki, binlerce yıldır olağanüstü gerilimli ve dayanıklı tekstil liflerinin kaynağı olarak kabul edilmiştir.
Jüt kumaş
Geçmişten günümüze hepimizin bildiği çuval yapımı için kullanılan dayanıklılığı yüksek olan bu kumaş giysilerde, halı, muşamba yapımında da kullanılır. Günümüzde kullanım alanları oldukça yaygın olan jüt kumaşın kaba lifleri ambalaj ve halı tabanı yapımında kullanılırken döküntülerde döşemecilikte kullanılır. Kaliteli lifler genellikle diğer elyaflarla harmanlandığında elbise, perde, runner, masa örtüsü gibi eşyaların yapımında kullanılabilir.
Vücudumuza Zararlı Kumaşlar Nelerdir?
- Akrilik, yine bir petrol ürünü olan akrilik kumaşların cilde uzun süre teması önerilmez.
- Poliamid, daha çok naylon adı ile bilinen bu kumaş türü petrolden üretilen yapay liflerden üretilir. Yapay lifler nedeni ile de vücut birçok toksine maruz kalır.
- Suni ipek, viskon adı ile bilinen bu kumaşlar çeşitli kimyasallarla özellikle insan sağlığına zararlı olduğu bilinen karbon disülfitle işlenen odun hamurudur.
- Polyester, oldukça zararlı bir kumaş çeşididir. Sentetik polimerden yapılan bu kumaşlar cildin nefes almasını engeller. Terlemeye sebep olur.
Sağlığa Faydalı Kumaşlar Hangileridir? Online Sipariş
Sevgili, Kumaş Fırsatı okuyucuları bu yazımızda sizlerle sağlığınıza faydalı kumaşları ve kullanmanız halinde vücudunuza zararlı olacak kumaşları anlattık. Eğer sizlerde birbirinden sağlıklı, kaliteli, uzun ömürlü, göze hitap eden kumaş siparişi vermek için internet sitemizi inceleyebilir, iletişim numaralarından bizlere ulaşabilirsiniz.